Caesar Salát s kuřecím masem
Kuřecí prsa | 200 g |
Sůl | |
Pepř celý čerstvě umletý |
|
Olivový olej | 1 lžíce |
Francouzská bageta | 1 ks |
Česnek (před vložením na pánev rozmáčkat) |
4 stroužek |
Extra panenský olivový olej | 1 lžíce |
Parmazán | 50 g |
Římský salát (větší čerstvé kusy) |
2 ks |
Žloutek | 2 ks |
Citron na citronovou šťávu |
1 ks |
Ančovičky (nejlépe Lorea filety v konzervě) |
2 ks |
Balzamikový ocet | 1 lžíce |
Extra panenský olivový olej | 150 ml |
Parmazán | 10 g |
Dijonská hořčice | 1 lžička |
Postup přípravy:
Příprava salátu:
Omyjeme římský salát (pozor, jiný salát se na Caesar salát nepoužívá) a odřežeme tvrdý košťál. Použijeme jen hezké čisté listy salátu. Listy zbavené košťálu pak nakrájíme na pravidelné větší čtverce.
Příprava zálivky do salátu:
Do misky vložíme najemno nastrouhaný sýr (parmezánového typu), žloutky, šťávu z jednoho citronu, ančovičky, dijonskou hořčici, olivový olej, balzamikový ocet. Vše v misce nejlépe ručním mixérem zamícháme tak, aby vznikla hustší hmota zálivky. V případě, že je hmota příliš hustá, přidáváme olivový olej na jemné zředění. Ničím nedochucovat! Ingredience salátu jsou kořením.
Příprava krutonů:
Bagetu nakrájíme na pravidelné kostičky a nejprve dáme do trouby (nejlépe na pečící papír) orestovat do doby, než začnou být krutony křupavé. Pozor, nepéct do příliš tmavé barvy. Křupavé krutony vytáhneme z trouby. Na pánev s olivovým olejem vložíme stroužky česneku, které nejprve v ruce zmáčkneme (uvolní se tak výrazná chuť česneku). Vložíme na pánev spolu s krutony a restujeme do mírně tmavé barvy.
Příprava masa:
Kuřeci maso budeme grilovat na kontaktním grilu 180-200°C. Některé grily mají jen hodnoty 1-3, tedy zvolíme prostřední hodnotu 2. (Pokud nemáte gril, pánev poslouží.) Nejprve rozehřejeme gril, maso nakrájíme na tenké plátky, pokapeme olivovým olejem, osolíme a přidáme čerstvě namletý černý pepř. Jednotlivé plátky masa důkladně v ruce promneme, abychom vetřeli olej a koření. Vložíme na gril a grilujeme 2-3 minuty z každé strany, dokud není maso hotové. (Pozor na prudké a dlouhé grilování, aby steak nebyl vysušený! Na zkoušku před dokončením můžete jeden plátek rozkrojit a zkontrolovat, je-li hotov.) Hotové kuřecí plátky nakrájíme na jemné plátky.
Dokončení salátu:
Nejlépe ve větší míse si připravíme nakrájený římský salát, zalejeme rozmixovanou zálivkou a jemně vařečkami vmícháme směs do salátu, aby se nám všechny listy salátu spojily se zálivkou. Do hlubokého talíře vložíme jednotlivé porce salátu, naklademe nakrájené maso, posypeme krutony a nastrouháme na jemné plátky (hobliny) sýr. Kuřecí maso můžeme nahradit grilovaným lososem. Dobrou chuť!
Zdroj http://www.recepty.cz/