Spaghetti Carbonara
Špagety | 400 g |
Pancetta lze nahradit anglickou slaninou |
200 g |
Žloutek | 6 ks |
Strouhaný parmazán | 100 g |
Extra panenský olivový olej | |
Pepř mletý |
Postup přípravy:
Já jsem Spaghetti Carbonara poprvé ochutnala asi před sedmi lety v italských Dolomitech a hned po prvním ochutnání jsem si je zamilovala. Od té doby jsem se je podle různých receptů snažila uvařit doma, ale nikdy nechutnaly tak, jako v Itálii. Při další návštěvě Itálie jsem požádala jednoho tamějšího obyvatele, aby mě je naučil a nyní jsem se rozhodla, že se s Vámi o tento recept podělím. :)
Špagety uvaříme dle postupu na obalu, aby byly al dente.
Mezitím nakrájíme pancettu na kostičky či na plátky a osmahneme ji do křupava na trošce extra panenského olivového oleje (slanina obsahuje sama o sobě hodně tuku).
V mističce rozmícháme žloutky s nastrouhaným parmazánem a černým mletým pepřem. Pokud je směs moc tuhá (měla by být spíše tekutější), přidáme trochu vody, ve které se vaří špagety. Ta totiž obsahuje škrob, který je k našemu účelu skvělý.
Jakmile se špagety uvaří, přendáme je přímo z hrnce na pánev s osmaženou slaninou, pod kterou udržujeme mírný plamen. Trocha vody, kterou společně se špagetami na pánev přendáme vůbec nevadí! Poté špagety se slaninou promícháme a pánev odložíme stranou z horké plotýnky. Nyní nalijeme na špagety se slaninou směs z mističky (žloutky, parmazán, pepř) a dobře promícháme, dokud se špagety kompletně neobalí směsí. A máme hotovo! Již stačí jen nandat na talíře a navrch můžeme posypat ještě troškou nastrouhaného parmazánu. :-)
Zdroj http://www.recepty.cz/